Je hebt besloten om een AED aan te schaffen en gaat vol goede moed op zoek naar de beste optie. Maar, aan welke kwaliteiten moet een goede AED nu eigenlijk écht voldoen? Begrijpelijk dat je je dat afvraagt. Want als het om levens gaat, wil je natuurlijk alleen het allerbeste. In deze blogpost leggen we helder uit waar je op kunt letten.
Waarom snelheid essentieel is
Wanneer een AED nodig is, is het uitermate belangrijk om zo snel mogelijk een schok toe te dienen. Elke minuut vertraging zorgt ervoor dat de overlevingskans met 10% afneemt, zo benadrukt de Nederlandse Reanimatie Raad. Het is dus essentieel dat de AED vanaf het moment dat de elektroden zijn aangebracht zo snel mogelijk klaar is om de schok toe te dienen. In de reanimatierichtlijnen van de Europese Reanimatie Raad. wordt bovendien aangeraden een reanimatie niet langer dan tien seconden te onderbreken. Wanneer je de reanimatie langer moet onderbreken, bijvoorbeeld omdat de AED het hartritme moet analyseren, neemt de overlevingskans van de patiënt af. Wanneer je geen borstcompressies en beademingen geeft, wordt er immers geen bloed meer naar de vitale organen gepompt.
Een altijd werkende AED
Het allerbelangrijkste is dat je een AED snel kunt inzetten en dat deze werkt wanneer je hem nodig hebt, aldus Hartslag.nu. Het zou immers rampzalig zijn als de AED niet werkt in geval van nood, omdat hij kapot is of omdat de batterij leeg is. Het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare AED. Regelmatige zelftests zorgen voor meer betrouwbaarheid. Deze tests checken of de AED nog wel naar behoren werkt en geven een melding wanneer dit niet het geval is. Hierdoor weet je altijd wanneer je actie moet ondernemen. Er zijn ook AED’s die draadloos kunnen communiceren, waardoor beheerders de status van de AED op afstand in de gaten kunnen houden. Volgens het door de Nederlandse Reanimatie Raad geschreven ‘overwegingen bij aanschaf van een AED’ uit 2020 zijn de voordelen hiervan ‘aanzienlijk’.
Hoe stof- en waterdicht moet je AED zijn?
Je kunt naar de stof- en waterdichtheid van een AED kijken wanneer je de AED wil gebruiken op een plek waar de luchtvochtigheid bovengemiddeld hoog is of waar het heel stoffig is. Zoals bijvoorbeeld aan de kust, in een zwembad of op een bijzonder stoffige bouwplaats. Wanneer je de AED niet op een dergelijke plek plaatst, is deze waarde veel minder van belang.
Zo stelt de Nederlandse Reanimatie Raad dat deze waarde alleen belangrijk is wanneer de AED ‘vaker dan bij hoge uitzondering wordt toegepast onder bijzondere omstandigheden’.
Om erachter te komen hoe stof- en waterdicht een AED is, moet je kijken naar de IP-waarde. De IP-waarde bestaat uit twee getallen. Het eerste getal staat voor de stofdichtheid. Het tweede getal staat voor de waterdichtheid. Wanneer een AED een hoge IP-waarde heeft, is de stof- en waterdichtheid hoog.
Een gebruiksvriendelijke AED
Een gebruiksvriendelijke AED kan gemakkelijk bediend worden, ook door mensen die geen medische training hebben gehad. En in geval van nood wil je snel kunnen handelen zonder te veel te hoeven nadenken over wat je moet doen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een gebruiksvriendelijke AED.
Duidelijke instructies
Voor hulpverleners zonder medische opleiding is het vooral belangrijk dat er duidelijke instructies aanwezig zijn voor het gebruik van de AED. Naast gesproken instructies, kunnen ook visuele instructies nuttig zijn bij luid omgevingsgeluid, zo benoemt de Nederlandse Reanimatie Raad. Daarnaast passen sommige AED’s hun instructies aan het tempo van de hulpverlener aan, wat prettig kan zijn.
Hulp bij reanimatie kan nuttig zijn wanneer de AED door iemand zonder medische kennis wordt gebruikt. Met reanimatie zorg je er immers voor dat er zuurstofrijk bloed door het lichaam gepompt blijft worden, wat essentieel is voor de vitale organen. Hulp hierbij kan bijvoorbeeld met duidelijke instructies en een metronoom om het tempo van de borstcompressies aan te geven. Sommige AED’s geven daarnaast feedback over de reanimatie. Ze geven bijvoorbeeld aan of de hulpverlener te hard of te zacht drukt bij de borstcompressies. De Nederlandse Reanimatie Raad benoemt echter wel dat, hoewel feedback op de reanimatie nuttig kan zijn, een gunstig effect hiervan op de overlevingskans niet is aangetoond.
Automatisch of halfautomatisch?
Een gemakkelijke bediening van een AED kan het gebruiksgemak vergroten. Sommige AED’s starten direct wanneer je hem opent. Voor andere AED’s moet je eerst zelf een knop indrukken om hem in te schakelen.
Verder zijn er automatische AED’s die zelf de schok toedienen nadat deze wordt geadviseerd en halfautomatische AED’s, waarvoor je eerst een knop moet indrukken om de schok toe te dienen. De Nederlandse Reanimatie Raad zegt over dit laatste dat beide typen AED’s hun voor- en nadelen hebben en dat deze voor- en nadelen tegen elkaar opwegen. Wel is het belangrijk om op te merken dat automatische AED’s over het algemeen minder snel een schok toedienen dan de halfautomatische variant van hetzelfde merk. Dit is omdat deze AED’s enkele seconden aftellen voordat ze de schok toedienen, waarbij de patiënt niet aangeraakt mag worden. Bijna alle automatische AED’s hebben bovendien meer dan 10 seconden nodig om de schok toe te dienen vanaf het moment dat de elektroden zijn geplaatst, waardoor ze niet voldoen aan de reanimatierichtlijnen van de Europese Reanimatie Raad.
Wil je dat de AED geschikt is voor kinderen?
Als een kind jonger is dan acht jaar raadt de Europese Reanimatie Raad aan om, wanneer mogelijk, een AED met functies voor kinderen te gebruiken. Een deel van de AED’s heeft hier mogelijkheden voor, zoals bijvoorbeeld speciale kinderelektroden of een bepaalde instelling in de AED, waarmee onder andere automatisch een minder sterke schok wordt gegeven. Dit kan belangrijk zijn in je overweging wanneer je een AED nodig hebt op een locatie waar veel kinderen komen, zoals bijvoorbeeld een school of een kinderdagverblijf.
Conclusie
Zoals we aan het begin van deze blogpost al zeiden: het redden van levens vraagt om een zorgvuldige afweging. Hopelijk hebben we je daarbij kunnen helpen. De belangrijkste punten om in gedachten te houden zijn dat een AED snel een schok moet kunnen toedienen en betrouwbaar moet zijn wanneer je hem nodig hebt. Een gebruiksvriendelijke AED zorgt er bovendien voor dat ook mensen zonder medische kennis snel hulp kunnen bieden. En uiteindelijk hangt de beste keuze natuurlijk mede af van jouw persoonlijke situatie.